Catina , elixirul tineretii.

catina-5

  Catina e un remediu natural cunoscut din cele mai vechi timpuri. Utilizarile ei sunt atat de numeroase incat poate fi numita pe drept cuvant un miracol al medicinii naturiste, dar si al industriei farmaceutice. A aparut de curand in piete, sub forma de pungute cu boabe portocalii. In lunile august ai septembrie, este perioada propice pentru recoltare.  Trebuie sa va faceti provizii din acest cocktail de substante benefice care, la iarna, va vor ajuta sa treceti peste toate suferintele. Putine plante au o putere asa de mare de vindecare sub o infatisare atat de modesta. Catina este o bomba energizanta, cel mai puternic concentrat de energie pe care natura ni-l pune la dispozitie.

  • Preparate tamaduitoare

Cum preparam medicamentele naturiste din catina? Pulberea se obtine din scoarta lasata la uscat vreme de doua saptamani si apoi macinata cu rasnita de cafea. Se obtine astfel un praf gri-albicios, cu virtuti vindecatoare deosebite, din care se administreaza cite o jumatate de lingurita, de patru ori pe zi. Tinctura: 7 linguri de praf de coaja se pun intr-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Se lasa la macerat 15 zile, agitand des, dupa care se strecoara. Se ia de 3 ori pe zi cate o lingurita diluata in 100 ml apa. Extern, se dilueaza si se aplica pe rani ca cicatrizant. Decoctul se obtine din crengile necojite si, eventual, cu frunze. Doua maini de ramuri de catina maruntite se lasa intr-o jumatate de litru de apal, de seara pana dimineata, apoi se filtreaza. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar ramurile se maruntesc si se fierb vreme de 20 de minute la foc mic, dupa care se filtreaza si se lasa la racit. in final, se combina cele doua extracte, obtinindu-se aproximativ trei sferturi de litru de preparat, care se consuma pe parcursul unei zile.

  • Stiati ca?

– Uleiul de catina imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului.
– Studiile au aratat ca scoarta catinei are proprietati analgezice, anticonvulsive, fiind recomandata in tratamentul bolii Alzheimer.
– Primele informatii privind utilizarea terapeutica a catinei apar in tratatul clasic de medicina tibetana „Rgyus Bzi“, din secolul VIII d.Hr., care recomanda utilizarea acestor fructe in alimentatia serpasilor, in ascensiuni, datorita proprietatilor nutritive.
– Catina creste pe toate continentele, uneori ajungind si la 5.000 metri altitudine.
– Pulpa care ramane dupa obtinerea sucului, constituie materie prima pentru extragerea unui pigment galben („galben de catina“), folosit drept colorant natural in industria alimentara.

Fructele de catina contin zaharuri, acizi organici, flavonoide, pectine, polifenoli, taninuri, ulei gras complex, numeroase microelemente(P, Ca, Mg, K, Na, Fe), vitamine liposolubile(A, E, F, D), vitamine hidrosolubile (C, P, K, complexul B), acizi grasi esentiali ca: oleic, linoleic, palmitic, heptodecanoic, acizii cuccinic, malic si maleic, alfa si beta coroten, licopen, criptoxantina, zeaxantină, taraxantină, tocofenoli, fitosteroli.
Seminţele conţin deasemenea  acizi graşi nesaturaţi: linoleic şi linolenic. Uleiul extras din seminţe conţine 17% acid oleic, 34% acid omega 3 şi 31% omega 6. Frunzele şi scoarţa conţin printre altele sitosteroli şi tocoferol.
Dupa insiruirea majoritatii componentelor acestei plante putem considera catina ca una dintre cele mai importante surse de polivitamine naturale.
Actiunea antioxidanta a plantei este data de acizii grasi esentiali(linoleic si linolenic) din semintele catinei cu efecte deosebite in numeroase afectiuni.
O actiune favorabila este oferita de uleiul de catina in cazul arsurilor termice si chimice, precum si in cazul expunerilor indelungate la iradieri si in diferite dermatoze.
Fructele de cătină  prin continutul lor în proporţie de 35%, acid palitoleic – un acid gras foarte important care se găseşte în compoziţia pielii, ajuta la întreţinerea celulelor şi la vindecarea leziunilor.
Catina actineaza ca cicatrizant in cazul ulcerului gastric si duodenal precum si in cazul bolilor hepatice si renale. Este recomandat in anemii si in avitaminoze datorita nivelului sau ridicat de polivitamine Este deasemenea recomandat in stari alegice si boli endocrine.
Uleiul de cătină are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular şi reglează nivelul de colesterol. Proprietăţile antioxidante ale cătinei o recomandă pentru întărirea sistemului imunitar, sănătatea ochilor şi prevenirea îmbătrânirii, reglarea nivelului de lipide din sânge, reducerea inflamaţiilor.
Uleiul de catina mai este eficient în tratamentul arsurilor şi escarelor, în dermatite, eczeme, cuperoză, acnee, psoriazis, arsuri solare.
Datorită conţinutului in vitamina C(se ajunge până la 2500mg/100g), carotenoide (inclusiv provilamina A), vitamine din grupa B, vitaminelc E, F şi P, flavonoidc şi antociani, fructele de catină constituie o valoroasă sursă de polivitamine. Uleiul extras din seminţe are o acţiune cicatrizantă şi epitelizantă, fiind indicat în răni sau plagi greu vindecabile.
Din fructele de catina se pot prepara sucuri, siropuri, marmelada sau gem. Un bun vitaminizant polivitaminic se obtine din 25% suc de catina  in amestec cu 75% miere.

Mod de intrebuintare:
 fructe proaspete sau congelate se pot consuma ca atare. Se iau minimum 4-5 lingurite de 3 ori pe zi.
– Suc din fructe: se ia minimum 20 ml de 3 ori pe zi.
– Fructe uscate: 2 lingurite de fructe zdrobite sau macinate se pun la 250 ml apa si se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoara apoi. Se pot consuma 3 cani pe zi.
– Praf de fructe, apoi cernut praful prin sita se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa de 3 ori pe zi. Se ia cu 30 minute inainte de mese.
– Unguent obtinut astfel: praf de fructe amestecat cu untura de porc nesarata (sau vaselina cosmetica) 1\1 si omogenizat. Foarte eficient in afectiuni dermatologice, datorita continutului bogat de vitamine necesare refacerii pielii. Se unge local in strat subtire de 2 ori pe zi.
– Tinctura din suc– fructele se zdrobesc, apoi se pun in storcatorul de fructe sau se storc pana se obtine un suc din ele. Sucul astfel obtinut se pune intr-o sticla peste care se va pune alcool alimentar aceeasi cantitate. Se pastreaza la rece si se poate consuma imediat sau se poate astepta 15 zile pana la formarea tincturii. Se consuma cate o ligurita diluata in apa sau ceai de 3 ori pe zi.
 Tinctura din praf de planta se obtine prin macinarea fructelor de catina intregi  iar la 50 g de praf de fructe se adauga 250 ml alcool alimentar de 70° Se inchide recipientul ermetic, se agita zilnic timp de 15 zile, tinandu-se la temperatura camerei. La sfarsit se strecoara si se filtreaza. Acesta tinctura este mai complexa deoarece contine si semintele de catina care au deasemenea calitati complexe. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi diluata in 100 ml apa.
Vin de catina : Se foloseste1 kg de fructe zdrobite  la care se adauga 1 kg de zahar si 10 g drojdie impreuna cu 5 litri de apa. Se pun intr-un vas timp de 7 zile agitand des. Dupa aceasta perioada se va pune un dop care are un furtun de cauciuc introdus in el. Capatul furtunului de cauciuc se pune intr-un borcan cu apa. Se lasa la fermentat 5-6 saptamani.
Dupa fermentare se va scoate cu grija uleiul de la suprafata fiind foarte util la multe tratamente. Este un vin foarte bun la tratamente dar in accelasi timp un vin gustos.
 Nectar proaspat de catina: La doua cani de catina proaspata aleasa si spalata de pun 8 linguri de miere si se paseaza cu blenderul. Compozitia astfel obtinuta se strecoara se seminte si pielite, si apoi se adauga 500 de ml de ceai format din macese, anason si chimen. Se consuma in 1-2 zile si se pastreaza la frigider in recipient inchis. O adevarata “bomba”de vitamine ,  cum am mai spus si la inceputul articolului .
Utilizata la: afectiuni capilare, anemie, avitaminoza, anorexie, arsuri, arterite, astenie, astm, ateroscleroza, bronsite, cancer, calcul biliar, ciroza, cistita, constipatie, convalescenta, degeraturi, depresie, diabet, diaree, dermatoze, herpes, hepatita, hipertensiune, hipoaciditate, impotenta, infectii oculare, infectii respiratorii, infectii virale, insuficienta ovariana, leucemie, leucoree, micsorarea fluxului menstrual, parkinson, rani, radiatii, reumatism, boli de rinichi, sida si lista poate continua.

Miere de albine si catina

  • 1 cana miere
  • 1 cana catina
  • 1 borcan cu capac

Se amesteca o cana de catina sapalata si uscata pe un servetel de hartie cu o cana de miere de albine. Se pastreaza in borcane la frigider.

Se mananca cate o lingura dimineata pe stomacul gol.

Acest articol a fost publicat în Beneficii din folosirea plantelor medicinale, Retete diverse și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu