Rozmarin

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un arbust care creste in toata Europa, dar s-a adaptat mai bine climatului mediteranean. Frunzele sale sunt totdeauna verzi, in forma de ace, iar florile sunt albastre, albe sau rosii. Rozmarinul este folosit inca din Antichitate ca planta medicinala, rituala si condimentara. Practica arderii crengutelor de rozmarin pentru purificarea aerului in spitalele din Europa s-a mentinut pana in secolul XX. Intamplator sau nu, practica a fost abandonata, tocmai cand stiinta moderna a demonstrat extraordinarele proprietati antiseptice ale acestei plante. De asemenea, elevii din Grecia Antica purtau pe cap o coronita din rozmarin pentru a le stimula circulatia creierului si a le imbunatati memoria si tot frunzele de rozmarin au fost descoperite in mormintele faraonilor egipteni.
Dar sa vedem ce substante nutritive contine acest adevarat medicament natural.

Diferite parti ale plantei, in special florile, contin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic si numeroase uleiuri volatile esentiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Acesti compusi sunt cunoscuti pentru propietatile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice si antiseptice.
Planta este foarte de bogata in vitamine din complexul B, in bor, calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, zinc, de asemenea, contine cantitati importante de vitamina A si C si ste una din plantele cu continutul cel mai ridicat de folati.
Rozmarinul si proprietatile sale terapeutice
Beneficiile rozmarinului asupra sanatatii organismului

Previne cancerul
Rozmarinul contine carnosol, despre care studiile au aratat ca este un compus anti-cancer foarte puternic. Cercetatorii au descoperit rezultate promitatoare privind eficacitatea rozmarinului impotriva cancerului de san, cancerului de prostata, cancerului de colon, leucemiei si a cancerului de piele.
Imbunatateste memoria si combate migrenele
Rozmarinul este recunoscut ca avand proprietati benefice pentru imbunatatirea memoriei. In anul 1529, o carte de medicina naturista recomanda consumul de rozmarin pentru imbunatatirea sanatatii creierului. Astazi, cercetatorii au descoperit ca rozmarinul contine diterpeni fenolici, printre care si acid carnosic ale carui proprietati neuroprotectoare ajuta in tratarea si prevenirea Alzheimerului, precum si a pierderii memoriei. Mai mult decat atat, chiar si numai inspirand aromele rozmarinului, creste capacitatea de memorare. “Aromele de rozmarin contin compusi care actioneaza supra sistemelor neurotrasmitatoare, implicit asupra memoriei”, se precizeaza intr-un raport publicat de “International Journal of Neuroscience”. Astfel, se recomanda ca, in perioadele de solicitare a memoriei (cum ar fi perioada examenelor), sa se recurga la aromoterapia cu uleiuri volatile de rozmarin.
Regleaza tensiunea, inclusiv cea intracraniana, reducand durerile de cap. Adesea este utilizat in aromaterapie contra migrenelor.
Bun tonic cerebral
Medici din perioada medievala sugerau pacientilor cu cosmaruri sa doarma cu cateva frunze de rozmarin sub perna, pentru combaterea acestora.
Benefic pentru musculatura
Imbunatateste semnificativ circulatia, fiind astfel util in durerile musculare din urma eforturilor intense. De asemenea, rozmarinul diminueaza durerile menstruale fiind un bun antispastic, reducand totodata si crampele musculare.
Combate obezitatea, stimuleaza arderea grasimilor si scade colesterolul din sange
Rozmarinul este util in bolile dislipidemice, ateroscleroza, boli cardiovasculare, hipertensiune, sau orice afectiune ce are ca si cauza hipercolesterolemia.
Benefic asupra functiilor hepatice
Regleaza secretia biliara si favorizeaza eliminarea acesteia in duoden.
Imbunatateste circulatia sanguina
Datorita faptului ca este miorelaxant si imbunatateste circulatia sanguina, este util in astmul bronsic dar si in afectiunile pulmonare precum raceli, bronsite, chiar si ca adjuvant in pneumonii.
Are efect diuretic
Administrat zilnic sub forma lichida, extractul de rozmarin imbunatateste considerabil functionarea rinichilor, creste fluxul de urina si ajuta la pastrarea in organism a mineralelor esentiale, precum sodiul si potasiul.
Proprietati antibacteriene
Rozmarinul este un bun tonic intestinal si al intregului tub digestiv, regland contractiile intestinale. Astfel, este utilizat in crampe abdominale, iar datorita efectelor sale antiseptice devine util si in bolile intestinale infectioase, precum eneterocolitele, sau chiar a ulcerului.
Pentru uz extern, rozmarinul este folosit in activarea microcirculatiei sanguine la nivelul pielii capului. Combate alopecia, seboreea, iar prin proprietatile cicatrizante, antiseptice si antimicrobiene intervine in vindecarea unor dermatoze, plagi deschise, rani purulente si in cazul intepaturilor de insecte.
Datorita continului de fier, ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, preintampinand astfel riscul aparitiei atacului de cord.
Amelioreaza problemele respiratorii
Reduce efectele de imbatranire ale pielii
Una din utilizarile traditionale ale rozmarinului este in industria cosmetica. Studiile recente au confirmat beneficiile de protectie ale pielii pe care le are aceasta planta. Rozmarinul ocroteste componentele individuale ale celulelor pielii, prevenind astfel imbatranirea tenului si aparitia ridurilor.
Elimina toxinele din organism
Un alt beneficiu al extractului de rozmarin este capacitatea sa de a neutraliza toxinele si de a le elimina din ficat, inainte ca acestea sa provoace daune grave. Declansand enzimele hepatice de detoxifiere, rozmarinul stimuleaza ficatul sa lucreze mai bine, ajutandu-ne astfel sa ne simtim mai sanatosi si mai energici.
Remediu natural contra depresiei si a stresului
Rozmarinul revigorează sistemul nervos, calmand nervii si ameliorand uzura psihica si durerile de cap asociate acestuia.
Mentine sanatatea parului
Rozmarinul este ideal pentru sanatatea parului. Uleiurile sale volatile au un impact pozitiv asupra foliculilor capilari, incurajand cresterea firelor de par. Planta este un excelent remediu naturist contra calvitiei.
Rosemary5-269x300
Precautii
Femeile insarcinate si mamele care alapteaza sunt sfatuite sa nu consume rozmarin in cantitati mari, deoarece dozele excesive pot afecta fatul sau pot duce chiar la pierderea sarcinii. De asemenea, suplimentele pe baza de rozmarin sunt contraindicate persoanelor cu hipertensiune arteriala sau epilepsie.

Acest articol a fost publicat în Beneficii din folosirea plantelor medicinale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s