PIRUL (Agropyron repens)

pir

Puţini sunt oamenii care nu au auzit de pir sau nu-l recunosc (mai ales cei care au copilărit la ţară). Este o o plantă ierboasă, târâtoare, ramificată în toate direc­ţiile, netedă, de culoare gălbuie-lucitoare. Lung de câţi­va metri, are firele groase de circa 2 mm, cu noduri aşe­zate la distanţă de 5 cm, pe care se găsesc frunzuliţe de consistenţa membranei, muguri şi rădăcini ca nişte mus­tăţi. Tulpinile aeriene sunt netede şi subţiri, tip pai (face parte din aceeaşi familie ca şi grâul). Frunzele sunt înguste, cu teacă despicată, care înconjoară tul­pina, iar florile sunt dispuse în spice.

Materia primă folosită în scopuri medicinale se află în partea subterană a plantei, în rizomii de culoare gal­benă, fară miros, cu gust dulceag, mucilaginos. Recol­tarea se face de preferinţă toamna sau primăvara, cu ajutorul unei sape bine ascuţite, iar pe suprafeţe mai mari, cu ajutorul unei grape cu colţi, numită şi boroană.
Odată scoşi din pământ, rizomii se spală foarte repede cu apă (substanţele active sunt solubile în apă), se înlătură părţile aeriene, rizomii pătaţi sau înnegriţi, apoi se pun la uscat. Uscarea se face pe cale naturală, la soare, în strat subţire. Având un conţinut redus în apă, acest proces se definitivează în câteva zile, iar ran­damentul la uscare este de 2 la 1, adică din 200 grame rizomi proaspeţi rezultă 100 grame produs uscat. În această fază se obţine aşa numitul pir brut, de culoare brună. După uscare, rizomii se freacă cu o pânză aspră, de obicei de sac, pentru îndepărtarea resturilor de rădăcini şi teci de frunze, obţinându-se pirul galben, de calitate superioară.

Compoziţia chimică

Rizomii de pir sunt bogaţi în principii active, pre­cum inulina, inozitolul, vitaminele A şi B.

Mod de preparare

Se pot prepara pentru uzul casnic cinci forme far­maceutice.
* Macerarea: 2 linguri de plantă uscată şi mă­run­ţită groscior se pun într-o cană de apă, la tempera­tu­ra ca­me­rei, timp de o oră, după care se filtrează. Se con­su­­mă lichidul la temperatura ambiantă, câte 2 căni pe zi.

* Infuzia: 2 linguri de plantă măcinată groscior se opăresc cu o cană de 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se poate consuma neîndulcită, având în vedere că rizomii de pir au gust dulceag. Doza uzuală este de 2 căni pe zi.
* Decoctul: 4 linguri de plantă uscată şi mă­run­­ţită groscior se fierb pe foc mic, timp de 30 de mi­nute, în 500 ml de apă, într-un vas de preferinţă din inox sau emailat. La final, se com­pletează apa evaporată. Se fil­trează fierbinte, prin tifon sau vată medici­nală, umec­tată cu puţină apă înaintea filtrării (alt­fel, o parte din soluţia ex­tractivă se va pierde din cauza îmbi­bării fil­trului din vată). Prin această proce­dură se obţine un preparat mai con­centrat. Doza terapeutică este de o ceaşcă (50 ml) de două ori pe zi. Nu este necesară îndulcirea.
Nota farmacistului: Decoctul se poate folosi o perioadă mai lungă de timp, dacă e ţinut la frigider, însă nu mai mult de 3 zile de la prepa­rare.
Dacă doriţi obţinerea unor prepa­rate în cantităţi mai mari şi cu ter­men de valabilitate mai lung, vă pro­punem alte două forme farmaceu­tice: tinctura şi vinul.
* Tinctura de pir: 20 grame pir uscat şi mă­cinat groscior se pun la macerat în 100 ml alcool ali­mentar sau alt produs distilat, obţinut în gos­podărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrea­ză prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea lim­pede într-un alt flacon, îndepărtându-se even­tualele reziduuri care s-au depus pe fundul vasului. Se păstrea­ză în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop pi­curător. Doza uzuală este de 30 de picături de 2 ori pe zi. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păs­trării, se agită flaconul înainte de utilizare.
* Vinul de pir: 100 g plantă uscată, mărunţită gros­cior, se acoperă timp de 30 zile cu un litru de vin alb, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Vinul se filtrează apoi şi se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Mod de administrare: se recomandă o ceşcuţă, aproxi­mativ 30 ml, de 2 ori pe zi, înainte de masă.

Ce boli vindecă pirul

Tratamente de uz intern

* Bolile rinichilor – infecţii acute sau cronice (cis­tite, pielite, pielonefrite). Ajută la îndepărtarea uraţilor din urină, factori favorizanţi în formarea pietrelor la rinichi. O combinaţie benefică pentru diverse afecţiuni renale o reprezintă un ceai compus din pir şi zămoşiţă. Se prepară la fel ca infuzia.
* Boli hepatice – pirul dă rezultate bune, folosit ca te­ra­pie complementară în ciroze, fiind un bun depu­rativ (detoxifiant).
Nota farmacistului: Ceaiurile depurative (deto­xi­fiante) sunt recomandate tuturor celor care fac tra­tamente continue, pentru diferite boli cronice, având în vedere că toate aceste medicamente sunt metabo­li­zate în cea mai mare parte de ficat şi, drept urmare, este necesară detoxifierea lui.
* Boli cardiovasculare – are efect major în hiper­tensiunea arterială, datorită efectului diuretic, şi în reglarea contracţiei fibrei miocardului, datorită con­ţi­nutului de ioni de potasiu
* Boli ale aparatului genital – anexite.
* În anemii de diferite etiologii, datorită conţi­nutului bogat în fier al pirului.
Nota farmacistului: Absorbţia fierului în tubul digestiv se face sub formă de fier bivalent. În general, plantele bogate în fier prezintă această formulă, care nu se poate prepara ca medicament. În farmacii, pre­pa­ratele cu fier conţin fier trivalent, care abia ulterior, în prezenţa acidului clorhidric din stomac, se trans­formă în fier bivalent, care se absoarbe. Deci, avan­tajul fierului din plante este acela că se absoarbe în stomac direct, în forma existentă în plante, fără a fi necesară o transformare a lui.
* Boli ale aparatului digestiv – în gastrite, folosit ca protector gastric, datorită mucilagiilor prezente în plantă.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Beneficii din folosirea plantelor medicinale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s